Veelgestelde vragen over de wet DBA

Over de wet DBA is veel geschreven. De één heeft er een duidelijke mening over, de ander weet eigenlijk niet wat de wet precies inhoudt. Wij hebben op deze pagina een aantal veelgestelde vragen over de wet DBA vermeld met antwoord. 

Wat is het oorspronkelijke doel van de wet DBA?

Met de wet DBA wil de overheid dat zowel opdrachtgever als zzp’er duidelijkheid hebben wat voor een arbeidsrelatie ze met elkaar aangaan. Wanneer een bedrijf een zzp’er inschakelt, is de beoogde arbeidsrelatie er één op basis van opdracht. Dat betekent dat de zzp’er aantoonbaar zelfstandig ondernemer moet zijn die een tijdelijke opdracht gaat doen. 

Lees hier meer info over het doel van de wet DBA >>

Wat is het verschil tussen wet DBA en VAR?

De VAR-verklaring is in principe de voorganger van de wet DBA. Met de VAR toonde een zzp’er aan dat diegene niet vast in dienstverband werkte bij een opdrachtgever. Echter, met de wet DBA krijgt nu ook de opdrachtgever meer verantwoordelijkheid. Een opdrachtgever moet aan kunnen tonen dat de zzp-samenwerking op basis van opdracht tot stand is gekomen. 

Lees hier meer info over het veschil tussen VAR-verklaring en de wet DBA >>

Wordt de wet DBA wel gehandhaafd?

Het is een misvatting om te denken dat de wet DBA niet door de Belastingdienst gehandhaafd wordt. Sterker nog, er worden steeds meer controles arbeidsrelaties uitgevoerd, bijvoorbeeld door middel van een bedrijfsbezoek. Lees bijvoorbeeld dit artikel op de website van Peopleassist.

Lees hier meer info over handhaving >>

Wanneer wordt er gehandhaafd?

“Schending” van de wet DBA leidt in het geval van kwaadwillendheid tot handhaving. Als de zzp-samenwerking in de praktijk aangemerkt wordt als verkapt dienstverband, dan kunnen naheffingen en boetes opgelegd worden. De Belastingdienst voert controles uit en kan bij signalen de onderneming in kwestie contacteren. Deze onderneming zal zich vervolgens moeten verantwoorden.

Lees hier meer info over handhaving >>

Meer weten over de wet DBA?

Bel of mail ons en wij vertellen u er alles over!