Wat is de wet DBA?

U heeft behoefte aan de arbeid van zzp’ers. U maakt een opdracht aan, zet deze uit en kiest uiteindelijk de meest geschikte zzp’er die de opdracht zal uitvoeren. Zodra de klus is geklaard, betaalt u gewoon de facturen. Makkelijk toch?

In theorie wel. Maar heeft u wel eens nagedacht over de ondernemer status van uw zzp’ers? Wat als er juridische geschillen ontstaan tijdens de uitvoering van de opdracht? En wat als u een bericht van de Belastingdienst krijgt die wilt weten hoe u de zzp-samenwerking op papier én in werkelijkheid inricht? Dan moet u zich verantwoorden. Deze verantwoording komt voort uit de wet DBA.

Het doel van de wet DBA

DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Deze regeling is bedoeld om zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer verantwoordelijk te stellen voor de overeengekomen arbeidsrelatie. Het uiteindelijke doel van de wet is om “zzp schijnconstructies” te voorkomen. Er zijn namelijk nog steeds veel “zzp’ers” die op papier ondernemer zijn, maar in werkelijkheid gewoon op de loonlijst van de opdrachtgever horen te staan. 

De Belastingdienst controleert steeds vaker de werkelijke arbeidsrelaties tussen opdrachtgever en zzp’er. Bij constatering dat er sprake is geweest van een (verkapt) dienstverband, kunnen er naheffingen en zelfs boetes opgelegd worden. En dat wilt u uiteraard voorkomen. HelloProfs helpt ondernemers om proactief ervoor te zorgen dat de zzp-samenwerking conform wet-DBA tot stand komt. 

"De overheid ontvangt vanuit verschillende hoeken steeds meer druk om de wet DBA strenger te handhaven."

Heeft u een vraag over de wet DBA?

Weten hoe HelloProfs u hierbij helpt?

Kunnen wij u op weg helpen?

Meer weten over de mogelijkheden van ons online platform? Of over de huidige stand van zaken van de wet DBA? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail