Handhaving wet DBA

De actualiteiten over de wet DBA zijn niet mals de afgelopen tijd. Veel berichtgeving gaat over het niet handhaven van de wet, of de onduidelijkheid die ontstaan is na de invoering ervan. Google maar eens op de zoektermen “zzp” of “wet dba”. Vele nieuwsartikelen zullen gaan over de mankementen van de wet DBA of de povere implementatie ervan door de overheid.

Gelukkig wordt ook steeds duidelijker dat de Belastingdienst wel degelijk handhaaft. Wij zien het als onze missie om dit bij ondernemers (opdrachtgevers en zzp’ers) duidelijk te maken. Daarom op deze pagina informatie over wanneer de Belastingdienst precies handhaaft.

Kwaadwillendheid

Op de website van de Belastingdienst kun je lezen dat de Belastingdienst al vanaf 1 januari 2020 meer controleert bij opdrachtgevers. Belangrijk is ook dat er slechts opgetreden wordt bij aantoonbare “kwaadwillendheid”. Dat wil zeggen dat een opdrachtgever:

‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’ (Belastingdienst)

Naast dat schijnzelfstandigheid evident moet zijn, moet ook aangetoond worden dat er sprake is geweest van opzettelijke schijnzelfstandigheid. Dit kan de Belastingdienst onderzoeken door middel van een bedrijfsbezoek arbeidsrelaties of een diepgaand boekenonderzoek. Hoe dan ook zal een opdrachtgever zich moeten verantwoorden.

Aanwijzingen niet opgevolgd

Er is echter nog een oorzaak dat kan leiden tot handhaving wet DBA. Als blijkt uit een eerdere signalering dat er sprake is geweest van (fictieve) dienstbetrekking, kan de Belastingdienst ook eerst aanwijzingen geven. Zo krijgt de opdrachtgever de kans om de arbeidsrelatie op de juiste manier vorm te geven (dus geen dienstbetrekking).

Blijkt uiteindelijk dat de aanwijzingen niet of niet voldoende zijn opgevolgd, dan kan handhaving alsnog plaatsvinden. 

Signalen die kunnen leiden tot onderzoek

Ondernemers hebben uiteraard geen trek in bedrijfsbezoeken of een boekenonderzoek van de Belastingdienst. En laten we het niet hebben over naheffingen of boetes. Daarom is het goed om eens goed te kijken naar de manier waarop je de arbeidsrelatie met zzp’er hebt vormgegeven. Wat zijn signalen die de aandacht van de Belastingdienst kunnen opwekken? Wij sommen er een paar op.

"De Belastingdienst handhaaft achter de schermen gewoon de wet DBA, ondanks onduidelijkheden vanuit de politiek."

Heeft u een vraag over de wet DBA?

Hoge mate van gezag

De zzp’er werkt onder voorwaarden en aanwijzingen van de opdrachtgever, of volgens hun personeelsbeleid. Hierdoor lijkt het alsof de zzp’er onderdeel is van het personeel, en dus werkt in dienstverband.

Geen specialisme

De zzp’er heeft geen specialistische kennis of vaardigheden die (tijdelijke) tekortkomingen van de opdrachtgever opvangen. De zzp’er is dus niet werkzaam als specialist in een vakgebied.

Geen onderbouwing

Er wordt zowel door opdrachtgever als zzp’er geen gebruik gemaakt van enige vastlegging van de arbeidsrelatie in een opdrachtovereenkomst. Er is kortom geen onderbouwing terug te vinden.

Weten hoe HelloProfs u hierbij helpt?

Kunnen wij u op weg helpen?

Meer weten over de mogelijkheden van digitaal contractbeheer? Of over de huidige stand van zaken van de wet DBA? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail