Organiseer jouw zzp-inhuur volgens volgens het Deliveroo-arrest met helloprofs.nl

De manier waarop organisaties zzp’ers inhuren, staat sinds het Deliveroo-arrest van 24 maart 2023 onder een vergrootglas. In deze uitspraak bevestigde de Hoge Raad dat de bezorgers van Deliveroo werkten op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit arrest heeft de spelregels voor het onderscheid tussen zelfstandige en werknemer verduidelijkt en heeft daarmee grote gevolgen voor zzp-inhuur in Nederland. 

In dit artikel lees je hoe je jouw zzp-inhuur kunt organiseren rondom de richtlijnen van het Deliveroo-arrest. We bespreken de 9 gezichtspunten die door de Hoge Raad zijn vastgesteld, en laten zien hoe helloprofs.nl je helpt om compliant te blijven. Daarnaast geven we praktische tips en delen we ervaringen van klanten om te laten zien hoe dit platform jouw inhuurproces kan verbeteren.

De achtergrond van het Deliveroo-arrest

Deliveroo sloot met haar bezorgers overeenkomsten die werden gepresenteerd als opdrachtovereenkomsten, waarmee het bedrijf hen als zelfstandigen beschouwde. Volgens Deliveroo hadden de bezorgers daarmee de vrijheid om te werken wanneer ze wilden en zich zelfs te laten vervangen, wat volgens het bedrijf duidelijk zou maken dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst. Vakbond FNV betwistte deze interpretatie en stelde dat de bezorgers in werkelijkheid werkten onder omstandigheden die kenmerkend zijn voor een arbeidsovereenkomst, zoals afhankelijkheid en ingebed zijn in de organisatie van Deliveroo.

De zaak kwam voor de rechter, waar zowel de kantonrechter als het gerechtshof in Amsterdam FNV in het gelijk stelden. Beide oordeelden dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst, ondanks de door Deliveroo aangevoerde flexibiliteit. In een poging om dit besluit aan te vechten, ging Deliveroo in cassatie bij de Hoge Raad. Op 24 maart 2023 bevestigde de Hoge Raad echter het oordeel van het hof en hield deze in stand. Hiermee werd definitief vastgesteld dat de bezorgers van Deliveroo juridisch gezien werknemers waren.

De 9 gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest en hun invloed op zzp-inhuur

De Hoge Raad benadrukte dat de beoordeling van een arbeidsrelatie gebaseerd moet zijn op een holistische benadering: álle omstandigheden tellen mee. Factoren zoals de vrijheid om te werken en de mogelijkheid tot vervanging zijn relevant, maar wegen pas echt mee in combinatie met andere omstandigheden. Dit maakt het noodzakelijk om zorgvuldig naar het totaalbeeld te kijken bij zzp-inhuur, om risico’s zoals schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Arbeidsrecht is echter geen exacte wetenschap. Er bestaat geen 100% compliant zzp-contract, omdat de beoordeling altijd afhangt van de specifieke situatie. Het is daarom essentieel om een gedegen en veilige aanpak te hanteren. Hierin speelt helloprofs.nl een belangrijke rol. Dit platform biedt de tools en expertise om zakelijke relaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers eenvoudig en transparant te maken.

Op basis van het Deliveroo-arrest zijn er 9 gezichtspunten vastgesteld die worden gebruikt om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te beoordelen. Deze 9 gezichtspunten vormen een belangrijke leidraad, maar de Belastingdienst hanteert daarnaast nog veel meer criteria bij het uitvoeren van de volledige toets. Bij deze uitgebreide beoordeling wordt alles meegenomen, en het is dus belangrijk om met alle factoren rekening te houden.

In het volgende deel van dit artikel laten we zien hoe helloprofs.nl jou kan helpen om je zzp-inhuur te organiseren op een manier die risico’s zoals schijnzelfstandigheid minimaliseert.

Hoe helloprofs.nl helpt

Gezichtspunten 1-4, werkzaamheden

Op het platform van helloprofs.nl kun je als opdrachtgever en opdrachtnemer aantoonbare stappen zetten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Als opdrachtgever kun je eenvoudig een gedetailleerde inkoopopdracht aanmaken, waarin je duidelijk vastlegt wat er wordt verwacht en voor welke periode. Dit bevordert transparantie en minimaliseert het risico op misverstanden met de opdrachtnemer. 

Opdrachtnemers kunnen aan de hand van een aantal vragen, via het platform, gemakkelijk een professionele offerte opstellen. Deze offerte biedt ruimte voor maatwerk, zodat zzp’ers hun zelfstandigheid kunnen benadrukken en hun ondernemersstatus borgen. Na goedkeuring van de opdrachtgever, wordt er automatisch een sterk zzp-contract gegenereerd.

Hoe helloprofs.nl helpt

Gezichtspunt 5, modelovereenkomst

Ons platform biedt ruimte voor transparante onderhandeling, zodat je afspraken vastlegt die zelfstandigheid benadrukken. De illustraties
hieronder laten zien hoe helloprofs.nl jouw zzp-inhuur vormgeeft. 

Hoe helloprofs.nl helpt

Gezichtspunten 6-7, beloning

Helloprofs.nl biedt een gestroomlijnd proces voor het vastleggen van beloningsafspraken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Opdrachtnemers kunnen zelf offertes opstellen en de hoogte en structuur van hun beloning bepalen, wat hun zelfstandigheid benadrukt. Tegelijkertijd kunnen opdrachtgevers variabele beloningsopties eenvoudig vastleggen, zodat deze duidelijk losstaan van een vast dienstverband en afgestemd zijn op markconforme tarieven.

Na afronding van een opdracht maken opdrachtnemers werkbonnen aan, die eenvoudig vanuit het contract worden opgesteld en ter goedkeuring naar de opdrachtgever worden gestuurd. Na goedkeuring kan er direct een factuur worden gegenereerd. Alle administratie wordt veilig digitaal opgeslagen, wat bijdraagt aan een overzichtelijke en transparante samenwerking.

Door gebruik te maken van helloprofs.nl kun je als opdrachtgever en opdrachtnemer beloning en facturatie transparant en professioneel organiseren. Dit voorkomt discussies over de aard van de samenwerking en onderstreept het ondernemerschap van de zzp’er.

Hoe helloprofs.nl helpt

Gezichtspunt 8, risico's

helloprofs.nl biedt praktische tools om het ondernemersrisico van de opdrachtnemer aantoonbaar te maken. Via het platform beantwoorden opdrachtnemers een reeks vragen die leiden tot een fiscaal-juridische analyse. Deze analyse helpt hen inzicht te krijgen in hun risico’s en toont aan dat zij voldoen aan de vereisten voor zelfstandigheid.

Daarnaast ondersteunt helloprofs.nl bij het vastleggen van duidelijke afspraken over kosten en verantwoordelijkheden. Dit maakt niet alleen het ondernemersrisico inzichtelijk, maar versterkt ook de juridische basis van de samenwerking. Met deze werkwijze biedt helloprofs.nl zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers handvatten om schijnzelfstandigheid effectief te beoordelen.

Hoe helloprofs.nl helpt

Gezichtspunt 9, ondernemerschap

Een essentieel kenmerk van zelfstandigheid is dat een zzp’er zich als ondernemer gedraagt. Via het platform kunnen opdrachtnemers zelfstandig offertes opstellen en aanpassen, zakelijke interacties registreren en meerdere opdrachten beheren. Dit benadrukt niet alleen hun positie als ondernemer, maar biedt ook een transparant overzicht van hun activiteiten. Bovendien ondersteunt helloprofs.nl bij het vastleggen van duidelijke overeenkomsten, waarmee wordt onderstreept dat de zzp’er flexibel kan samenwerken met verschillende opdrachtgevers.

Door het inzichtelijk maken van ondernemersrisico’s en het stimuleren van zakelijk gedrag, helpt helloprofs.nl zowel opdrachtgevers als zzp’ers om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Zo wordt de zelfstandige status van de zzp’er aantoonbaar, terwijl beide partijen profiteren van een professionele samenwerking.

Wat zeggen fiscaal adviseurs over de oplossing van helloprofs.nl?

"helloprofs.nl biedt een werkwijze die goed aansluit bij de eisen van de Wet DBA. Het platform is praktisch en is ingericht om opdrachtgevers en zzp’ers op een zo veilig mogelijke en conforme manier te laten samenwerken."
"helloprofs.nl is heel belangrijk voor opdrachtgevers die meer zekerheid willen dat er in overeenstemming met de wet DBA wordt gehandeld."

Waarom is het belangrijk om je zzp-inhuur rondom de Deliveroo-criteria te organiseren?

Het Deliveroo-arrest heeft de spelregels voor zzp-inhuur veranderd. De Belastingdienst gebruikt de 9 gezichtspunten uit dit arrest als toetsingskader bij het beoordelen van arbeidsrelaties. Als een zzp-constructie niet voldoet, kunnen organisaties te maken krijgen met naheffingen, boetes en imagoschade. Schijnzelfstandigheid is een prioriteit in de handhaving, waardoor een zorgvuldige inrichting van zzp-inhuur cruciaal is.

Het arrest laat bovendien zien dat vrijheid in werktijden of vervanging niet automatisch zelfstandigheid betekent. De Hoge Raad benadrukt dat álle omstandigheden meetellen. Organisaties moeten daarom hun zzp-constructies goed afstemmen op het Deliveroo-arrest om risico’s te vermijden.

Actie ondernemen – Hoe helloprofs.nl je ondersteunt bij jouw zzp-inhuur

Om aantoonbare stappen te kunnen zetten tegen non-compliance en schijnzelfstandigheid in de zzp-inhuur, biedt helloprofs.nl dé oplossing. Sinds 2016 helpen wij opdrachtgevers om veilig en efficiënt samen te werken met zzp’ers. Ons platform is ontworpen om aantoonbaar te voldoen aan de Deliveroo-criteria en biedt geautomatiseerde, juridisch correcte contracten, razendsnel opdrachtbeheer en tools voor het organiseren van zzp-inhuur. Met helloprofs.nl zet je proactief stappen tegen schijnzelfstandigheid en voorkom je boetes en naheffingen. 

Opdrachtgevers?

Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek in en ontdek hoe wij kunnen helpen bij jouw zzp-inhuur.

Opdrachtnemers?

Maak nu een account aan en kijk rustig rond; je betaalt pas bij het maken van je eerste offerte.

Conclusie

Het Deliveroo-arrest maakt duidelijk dat zzp-inhuur vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij alle aspecten van de arbeidsrelatie worden meegenomen. Met de 9 gezichtspunten uit dit arrest als richtlijn kun je risico’s beperken en voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. helloprofs.nl biedt de tools en expertise om jouw zzp-constructies compliant te maken en eenvoudig te beheren. Start nu met een solide, veilige samenwerking en bescherm jouw organisatie tegen de risico’s van schijnzelfstandigheid.

Gerelateerde kennisbank artikelen

Wet VBAR

Wet VBAR: verduidelijking over zelfstandigheid en werknemerschap In een tijd waarin het aantal zzp’ers razendsnel toeneemt, rijst de vraag steeds vaker: wanneer ben je écht

Lees meer »