Wat is de wet DBA?

U heeft behoefte aan de arbeid van zzp’ers. U maakt een opdracht aan, zet deze uit en kiest uiteindelijk de meest geschikte zzp’er die de opdracht zal uitvoeren. Zodra de klus is geklaard, betaalt u gewoon de facturen. Makkelijk toch?

In theorie wel. Maar heeft u wel eens nagedacht over de ondernemer status van uw zzp’ers? Wat als er juridische geschillen ontstaan tijdens de uitvoering van de opdracht? En wat als u een bericht van de Belastingdienst krijgt die wilt weten hoe u de zzp-samenwerking op papier én in werkelijkheid inricht? Dan moet u zich verantwoorden. Deze verantwoording komt voort uit de wet DBA.

DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Deze regeling is bedoeld om zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer verantwoordelijk te stellen voor de overeengekomen arbeidsrelatie. Het uiteindelijke doel van de wet is om “zzp schijnconstructies” te voorkomen. Er zijn namelijk nog steeds veel “zzp’ers” die op papier ondernemer zijn, maar in werkelijkheid gewoon op de loonlijst van de opdrachtgever horen te staan. 

De Belastingdienst controleert steeds vaker de werkelijke arbeidsrelaties tussen opdrachtgever en zzp’er. Bij constatering dat er sprake is geweest van een (verkapt) dienstverband, kunnen er naheffingen en zelfs boetes opgelegd worden. En dat wilt u uiteraard voorkomen. HelloProfs helpt ondernemers om proactief ervoor te zorgen dat de zzp-samenwerking conform wet-DBA tot stand komt. 

Heeft u een vraag over de wet DBA?

Van Dijk Fiscaal Advies

HelloProfs is belangrijk voor opdrachtgevers om meer zekerheid te krijgen over dat er in overeenstemming met de wet DBA wordt gehandeld. Wij bevelen Helloprofs dan ook graag aan bij onze relaties.

Hoe helpt HelloProfs met het oog op de wet DBA?

Volledig geborgd contract

Met HelloProfs zorgt u stap voor stap ervoor dat uw zzp-overeenkomsten volledig voldoen aan alle fiscale -en juridische eisen. Conform de wet DBA.

Digitaal contractbeheer

Al uw contracten staan veilig digitaal en kunt u altijd inzien. Handig als u deze een keer wilt bekijken of wilt gebruiken als naslagwerk.

Slechts één druk op de knop

Met één druk op de knop heeft u toegang tot al uw offertes, overeenkomsten, werkbonnen en facturen.

Benieuwd naar hoe het HelloProfs platform precies werkt? Deze informatie vindt u hier. Heeft u andere vragen? Neem gerust contact op! Registreren kan met een klik op onderstaande knop.

Meer weten?

HelloProfs is het all-in-one platform voor al uw ondernemerszaken. We hebben niet alleen verstand van contracten en de wet dba, maar ook van het maken van sterke offertes, facturen en inkoopopdrachten. Wij vertellen u er graag meer over op onderstaande informatiepagina’s.

Lees hier meer over hoe u met HelloProfs professionele offertes maakt.
In HelloProfs kunt u naar nieuwe zzp-opdrachten zoeken. Wij vertellen u hoe.
Hier vindt u meer informatie over het maken van duidelijke facturen met HelloProfs.
Hoe maakt u met behulp van HelloProfs een sterke inkoopopdracht aan?
Waarom is het belangrijk om te werken met een goede opdrachtovereenkomst?
Digitaal contractbeheer
HelloProfs is dé plek voor digitaal contractbeheer bij uw zzp-samenwerking.