Schijnzelfstandigheid voorkomen

Als u zzp’ers inhuurt voor een opdracht, is het belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dat wil zeggen dat u moet controleren of er in de praktijk geen sprake is van loondienst. Mocht er namelijk wél sprake zijn van loondienst, dan heeft u de plicht om loonbelasting en sociale premies te betalen. De zzp’er die u inhuurt wordt dan beschouwd als medewerker in loondienst, en dus niet als ondernemer. Dit alles staat beschreven in de wet DBA.

Verkapt dienstverband

Een opdrachtnemer moet bij iedere opdracht aan kunnen tonen dat hij of zij ondernemer is. Als dit niet het geval is en een opdrachtnemer begint aan een opdracht, dan is er sprake van een verkapt dienstverband. Op papier lijkt het dan alsof er een opdrachtovereenkomst is afgesloten. Maar in werkelijkheid hebben we het over een arbeidsovereenkomst. Schijnzelfstandigheid is feitelijk een ander woord voor verkapt dienstverband. 

Hoe kan ik als opdrachtgever schijnzelfstandigheid voorkomen?

U kunt schijnzelfstandigheid voorkomen door van tevoren goede afspraken te maken met uw zzp’ers. En deze dient u vast te leggen in opdrachtovereenkomsten. Hierin staan alle juridische en fiscale afspraken die de samenwerking goed onderbouwen. Wij kunnen goed begrijpen dat dit voor u als opdrachtgever veel tijd gaat kosten om alle details over de samenwerking in kaart te brengen. Daarom hebben wij HelloProfs ingericht. HelloProfs helpt u de zzp-samenwerking volledig te borgen. Een opdrachtovereenkomst is bij ons in enkele klikken aangemaakt.

Wat zijn de gevolgen?

Bij vermoedens van schijnzelfstandigheid kan de Belastingdienst besluiten om u te contacteren voor verantwoording. Dit kan telefonisch of met behulp van een boekenonderzoek. Hierbij wilt de Belastingdienst inzage in de manier waarop uw organisatie de samenwerking met zzp’ers aangaat. U kunt aanwijzingen krijgen die u kunt toepassen in uw organisatie. Als er op een later moment nog steeds aanwijzingen van schijnzelfstandigheid zijn, dan kunnen uiteindelijk boetes of naheffingen volgen.

Hoe helpt HelloProfs hierbij?

Met HelloProfs zorgt u stap voor stap ervoor dat uw zzp-overeenkomsten volledig voldoen aan alle fiscale -en juridische eisen. Conform de wet DBA. Het is een geautomatiseerd systeem waarbij offertes, inkoopopdrachten, zzp-contracten en facturen in een paar klikken aangemaakt worden. Doordat alle onderdelen volledig afgestemd zijn op de vereisten van de wet DBA, voorkomt HelloProfs schijnzelfstandigheid. 

Benieuwd naar hoe het HelloProfs platform precies werkt? Deze informatie vindt u hier. Heeft u andere vragen? Neem gerust contact op! Wij helpen u graag verder.

"Nog te veel ondernemers werken onder de rook van een schijnconstructie. Al deze ondernemers nemen hiermee een heel groot risico."

Heeft u een vraag over de wet DBA?

Weten hoe HelloProfs u hierbij helpt?

Kunnen wij u op weg helpen?

Meer weten over de mogelijkheden van digitaal contractbeheer? Of over de huidige stand van zaken van de wet DBA? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail