Gezagsverhouding

Gezagsverhouding is één van de criteria om de arbeidsrelatie te bepalen tussen werkgever/opdrachtgever en werknemer/opdrachtnemer. De uiteindelijke mate van gezag tussen deze partijen is medebepalend voor de kwalificering van de samenwerking. Maar hoe zit het precies?

Gezag van invloed op arbeidsrelatie

Uiteindelijk draait het om de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of van een opdrachtovereenkomst. Een gezagsverhouding heeft invloed op deze vraag. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Een werkgever bepaalt hoe het takenpakket van een werknemer er in grote lijnen uitziet, wanneer er gewerkt wordt en met wie.
  • Daarnaast heeft een werkgever het recht om toezicht te houden op hoe de werkzaamheden uitgevoerd worden door de werknemer.
  • Ook wordt de werknemer verplicht arbeid hoogstpersoonlijk te verrichten als hij dienst is bij de werkgever.

Alle bovengenoemde voorbeelden van gezag staan centraal in de gezagsverhouding in het fiscaal recht. Een werknemer mag zich in dit geval dus geen ondernemer noemen. 

Andersom zien we bij een lage (of geen) gezagsverhouding bijvoorbeeld het volgende:

  • de ondernemer bepaalt zelf de indeling van zijn geleverde arbeid, zoals welke werkdagen en hoeveel uur hij er aan besteedt.
  • de ondernemer gebruikt eigen materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een eigen bestelwagen, gereedschap of laptop.
  • ook heeft een zelfstandige ondernemer het recht om de te verrichten arbeid door een andere partij te laten uitvoeren.

Bij bovenstaande voorbeelden hoort de arbeidsrelatie geen arbeidsovereenkomst maar een opdrachtovereenkomst te zijn.

Het voorkomen van een gezagsverhouding

Een zelfstandig ondernemer doet er goed aan om zoveel mogelijk gezagsverhouding te voorkomen. En dat gaat verder dan het hebben van een busje met eigen logo. Het gaat erom hoe de zzp-samenwerking tot stand komt, wat er op papier wordt afgesproken en hoe er in de praktijk arbeid verricht wordt. 

Dit klinkt als een heleboel, maar gelukkig kan HelloProfs u goed helpen. Via een duidelijke workflow en geautomatiseerde contracten onderbouwt u heel gemakkelijk de zzp-samenwerking. U toont aan dat u zonder gezag arbeid verricht voor uw opdrachtgever.

"Een zelfstandige ondernemer bepaalt zijn eigen werktijden, werkt onder de eigen bedrijfsnaam en beslist zelf om een opdracht wel of niet te doen."

Weten hoe HelloProfs u hierbij helpt?

Kunnen wij u op weg helpen?

Meer weten over het onderwerp gezagsverhouding? Of over de huidige stand van zaken van de wet DBA? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail