Uber-arrest - extern ondernemerschap aantonen

Extern ondernemerschap aantonen: Wat betekent Uber-uitspraak?

Extern ondernemerschap is een volwaardig gezichtspunt.

De recente uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak heeft veel losgemaakt in de wereld rondom de inhuur van zzp’ers. Net als bij het Deliveroo-arrest bevestigt de Hoge Raad dat extern ondernemerschap aantonen een volwaardig gezichtspunt is bij de beoordeling of iemand zzp’er is of toch als werknemer moet worden beschouwd. Dit betekent dat het ondernemerschap van een zelfstandige serieuzer wordt gewogen en niet ondergeschikt is aan andere criteria. Maar wat betekent dit concreet voor zzp’ers en opdrachtgevers? En hoe kun je ondernemerschap aantonen?

De impact van de Uber-uitspraak op zzp’ers

De Belastingdienst en de overheid worstelen al jaren met de beoordeling van zelfstandigen. De Uber-uitspraak bevestigt dat er geen vaste rangorde is in de criteria waarmee (extern) ondernemerschap wordt beoordeeld. Dit betekent dat een zzp’er die zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt, hiermee de kans op schijnzelfstandigheid verkleint. 

Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, noemt deze uitspraak “zeer verheugend” voor zelfstandigen. Zij stelt dat deze beslissing vooral goed nieuws is voor interimmers en andere freelancers die structureel werk verrichten bij meerdere opdrachtgevers. Dit onderstreept het belang van persoonlijk ondernemerschap en dwingt de Belastingdienst om dit vanaf het begin mee te nemen in de beoordeling.

Toch is er nog veel onduidelijkheid. De wet VBAR, die de regels rondom schijnzelfstandigheid moest verduidelijken, krijgt door deze uitspraak steeds meer kritiek. Juristen zoals Jacques Raaijmakers en Joost van Ladesteijn pleiten ervoor om deze wet van tafel te vegen. Zij wijzen erop dat de Belastingdienst nu al voldoende handvatten heeft om schijnzelfstandigheid te beoordelen.

Hoe toon je als zzp'er extern ondernemerschap aan?

Nu extern ondernemerschap een volwaardig gezichtspunt is, wordt het nog belangrijker om dit goed te kunnen onderbouwen. Dit kun je doen door:

  • Meerdere opdrachtgevers te hebben: Dit laat zien dat je niet economisch afhankelijk bent van één partij.
  • Een eigen bedrijfsstrategie en merk te hanteren: Heb je een website, visitekaartjes en een duidelijke positionering in de markt?
  • Zelf je tarieven en werkwijze te bepalen: Werk je op basis van vaste prijzen of uurtarieven die je zelf vaststelt?
  • Investeringen te doen in je onderneming: Denk aan een zakelijke laptop, software of andere bedrijfsmiddelen.

Bij helloprofs.nl helpen we je om jouw ondernemerschap inzichtelijk te maken. Met praktische tools en advies zorgen we ervoor dat jij goed voorbereid bent op vragen van opdrachtgevers en de Belastingdienst.

"Dit betekent dat een zzp’er die zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt, hiermee de kans op schijnzelfstandigheid verkleint."

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

Voor opdrachtgevers betekent de Uber-uitspraak dat zij minder snel hoeven te vrezen voor naheffingen en boetes, mits zij duidelijke afspraken maken met zelfstandigen die echt ondernemer zijn. De uitspraak maakt ook duidelijk dat zzp’ers en werknemers naast elkaar kunnen werken, zonder dat dit automatisch leidt tot een dienstverband. Dit geeft opdrachtgevers meer zekerheid bij het inhuren van echte zelfstandigen, mits zij goed onderbouwde overeenkomsten hanteren en de opdrachtnemers (zzp’ers) extern ondernemerschap aantonen.

We hebben al veel hierover gedeeld. Lees meer over dit onderwerp in onze kennisbank:

Conclusie: laat extern ondernemerschap aantoonbaar zien met helloprofs.nl

De Uber-uitspraak benadrukt het belang van een holistische beoordeling van zelfstandigheid, waarin extern ondernemerschap even zwaar weegt als andere criteria. Dit geeft zzp’ers én opdrachtgevers meer houvast.

Met helloprofs.nl kunnen opdrachtgevers hun zzp-netwerk in kaart brengen en beheersen. Deze zzp’ers kunnen door middel van de werkwijze van helloprofs.nl gedrag dat past bij extern ondernemerschap aantoonbaar maken. Dit gebeurt onder andere door het maken van offertes met eigen prijsbepalingen, het analyseren van de eigen fiscaal-juridische staat, het maken van goede contracten met verschillende opdrachtgevers en de investering in software om dat te doen. Zo laat de zzp’er zien echt ondernemer te zijn.

Opdrachtgevers?

Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek in en ontdek hoe wij kunnen helpen bij jouw zzp-inhuur.

Opdrachtnemers?

Maak nu een account aan en kijk rustig rond; je betaalt pas bij het maken van je eerste offerte.

Gerelateerde nieuwsartikelen