Is een ZZP BV een oplossing om volgens wet DBA te ondernemen?

De opkomst van de ZZP BV lijkt voor sommige ondernemers een interessante optie om de regels van de wet DBA te omzeilen. Deze rechtsvorm creëert een loondienstverband tussen de ZZP’er en zijn eigen BV, maar brengt ook administratieve lasten en het verlies van fiscale voordelen met zich mee. In dit kennisbank artikel bespreken we waarom het oprichten van een ZZP BV vaak niet loont en hoe andere mogelijkheden een oplossing kunnen bieden.

Wat is een ZZP BV en hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de wet DBA?

Een ZZP BV is een rechtsvorm om jouw activiteiten als ondernemer in onder te brengen. Vanwege de op handen zijnde veranderingen rondom de wet DBA, is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor deze relatief onbekende rechtsvorm. Als gevolg daarvan is er een groep ZZP’ers geweest die heeft gekozen voor deze rechtsvorm en dus hun eigen ZZP BV hebben opgericht, mede om de handhaving van de wet DBA te ontlopen. Ook werkgevers kozen in sommige gevallen voor een samenwerking met zelfstandigen die een ZZP BV hadden, om zo schijnzelfstandigheid en problemen met de handhaving van de wet DBA te voorkomen.

In het kort werkt een ZZP BV als volgt: middels deze BV constructie, creëer je als ZZP’er een gezagsverhouding tussen jouw ZZP BV en jou als ZZP’er. In wezen wordt er dus een loondienstverband gecreëerd. Vanuit deze ZZP BV ga je opdrachten aan met opdrachtgevers, waarna jij de werknemer van je BV – jijzelf – inzet om deze opdrachten te vervullen vanuit de ZZP BV. Je richt dus eigenlijk een mini uitzendbureau op, waarbij jij jezelf detacheert vanuit je ZZP BV en handhaving van wet DBA ontloopt.  

Op het eerste gezicht win-win dus. Werkgevers voorkomen schijnzelfstandigheid en ZZP’ers behouden hun ondernemersvrijheid, maar zijn niet meer direct aansprakelijk te stellen omdat zij vanuit hun wet DBA ZZP BV werken. Nee, die redenering gaat niet helemaal op. Er zijn namelijk wel degelijk nadelen aan het oprichten van een ZZP BV om daarmee handhaving conform wet DBA te ontlopen.

Wet DBA ZZP BV
"Bij een DGA met een eigen BV wordt de gezagsverhouding met de opdrachtgever net zo beoordeeld als bij elke andere opdrachtnemer."

Wat zijn de nadelen van een ZZP BV?

De overgang van ZZP’er naar (volgens wet DBA) ZZP BV is best ingewikkeld. Naast dat jouw ZZP BV goedgekeurd moet worden door de belastingdienst verlies je ook een heel aantal financiële voordelen die komen kijken bij het zijn van ZZP’er, zoals het betalen van inkomstenbelasting over je nettowinst en diverse aantrekkelijke aftrekregelingen die gelden voor zelfstandigen zonder ZZP BV. Daarom wordt als stelregel aangehouden dat wanneer je niet meer dan €150.000 per jaar verdient, een ZZP BV financieel de moeite niet loont. Daarnaast vereist het oprichten van een ZZP BV – en een BV in zijn algemeenheid – nog best wel wat administratieve rompslomp. Iets waar je vaak als ZZP’er niet op zit te wachten.

Daartegenover staat weer dat je als ondernemer in loondienst bij je eigen ZZP BV wel beter beschermd kan worden voor bijv. arbeidsongeschiktheid (WW en evt. WIA) en je ondernemersvrijheid in grote lijnen kunt behouden. De vraag is of dit zo zwaar weegt dat je het aan wilt gaan om de bijkomende administratie en financiële risico’s te omarmen. Wat ons betreft, zij er eenvoudigere manieren om te werken volgens wet DBA.

Ons advies: werk volgens de wet DBA zonder ZZP BV

Bij helloprofs.nl hebben we jaarlijks contact met veel ZZP’ers die aangeven dat ze de vrijheid van het leven als zelfstandige enorm waarderen, ondanks de komende handhaving van wet DBA. Daarom denken wij dat het verstandiger is om als ZZP’er te kijken naar hoe je de samenwerking met je opdrachtgevers zo kunt vormgeven dat je voldoet aan de vereisten van de wet DBA. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk, en kan makkelijk worden ingericht via ons systeem, waar je met een klik op de knop wet DBA proof overeenkomsten tussen jou en je opdrachtgever kunt laten opstellen.

Kunnen wij u op weg helpen?

Heeft u vragen over het aanmaken van offertes of heeft u hulp nodig bij het opstarten van uw helloprofs.nl account? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail