Ben ik wel ondernemer?

Wie de Ondernemerscheck van de Belastingdienst invult, wilt weten of aan alle ondernemersvoorwaarden voldaan wordt. Na het invullen krijgt u direct te zien of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Het zijn aardig wat vragen die u meestal met “ja” beantwoordt en sommigen met “nee”. In principe erg simpel. Echter, wij horen in de praktijk nog wel eens dat mensen verbaasd waren dat ze niet door de Belastingdienst gezien worden als ondernemer.

Indicatie van het ondernemerschap

Goed om hier direct bij te vermelden is dat alle antwoorden die ingevuld worden, slechts een indicatie zijn van uw situatie. Dat betekent dat, ook al geeft u aan ondernemer te zijn, de Belastingdienst bij iedere aangifte alles goed controleert. Hoe u de vragen heeft ingevuld heeft hierop geen invloed.

Wij vinden voornamelijk de thema’s “risico” en “mate van zelfstandigheid” belangrijk bij de bepaling of u wel of geen ondernemer bent. 

Risico en betaling

U bent ondernemer, dus kleven er altijd (financiële) risico’s aan uw onderneming. U draagt risico bij de betaling van uw facturen (en dus niet de klant) en u wordt niet doorbetaald als er bijvoorbeeld door ziekte niet gewerkt kan worden. U moet zelf uw investeringen doen, klanten werven en voorraden beheren. En dat kost allemaal geld waarvoor u uiteindelijk de risico’s draagt. 

Mate van zelfstandigheid

U bent niet alleen ondernemer, maar vooral ook zelfstandig ondernemer. En dat moet op verschillende manieren zichtbaar zijn. U bepaalt of u een opdracht aanneemt, u beslist hoe u het werk in gaat richten. Het is ook mogelijk om werk door een ander te laten uitbesteden. En u werkt namens uw eigen bedrijfsnaam, met eigen materieel en hanteert een eigen bedrijfsfilosofie. 

Daar komt bij dat u ook uw eigen tarieven vaststelt. Dat betekent dat u middels een offerte een aanbod doet. Onderhandelen kan uiteraard, maar wees er alert op dat u wel achter uw tarieven staat. 

Snel uw ondernemersstatus geborgd

In plaats van eenmalig een Ondernemerscheck te doen via de Belastingdienst, hebben wij een duurzame oplossing bedacht met HelloProfs. Via HelloProfs vullen ondernemers bij iedere opdracht slechts 8 vragen in die gaan over de ondernemersstatus. Omdat iedere zzp-opdracht uniek is, vinden wij dat het belangrijk is om iedere keer weer de ondernemersstatus te waarborgen. En het mooie is dat wij deze vragen in HelloProfs al voor u hebben ingevuld. Mag u de opdracht doen? Dan maakt HelloProfs automatisch een goed onderbouwde opdrachtovereenkomst aan. Simpel, snel en effectief!

U hoeft met HelloProfs dus niet meer telkens de Belastingdienst te raadplegen als u zit met de vraag: “ben ik wel ondernemer?”

"Iedere zzp-opdracht is uniek en u als ondernemer hoort dan ook uw ondernemersstatus iedere keer te onderbouwen."

Weten hoe HelloProfs ondernemers helpt?

Lees hoe HelloProfs werkt en kom er achter!

Kunnen wij u op weg helpen?

Meer weten over hoe u uw ondernemersstatus goed waarborgt? Of over de huidige stand van zaken van de wet DBA? Kies een manier hiernaast om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag verder!

Bel ons

Stuur ons een mail