7 Vragen én antwoorden over het ondernemen

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u met veel ondernemersvragen zit. Zaken als offertes, opdrachtovereenkomsten en facturen kunnen vragen oproepen. Wij hebben er een aantal verzameld en gesteld aan Gert Jan Op ‘t Landt. Hij is ondernemer in hart en nieren, en heeft zelf veel ervaring in het fiscaal-juridisch aspect van het ondernemen.

"Laat zien dat je écht ondernemer bent!"
Gert Jan Op ‘t Landt, ondernemer
Is het echt nodig om voor iedere opdracht een aparte offerte op te stellen?

“Het ligt aan de omstandigheden en aan de specifieke werkzaamheden. Wil je zekerheid over bijvoorbeeld de betaling hebben? En wil je zeker weten dat jouw onderneming fiscaal-juridisch in orde is? Dan raad ik je aan om bij elke opdracht een offerte op te stellen.”

Hoe vergroot ik de kans dat mijn offerte goedgekeurd wordt en ik dus kan starten met de opdracht?

“Het begint met het opstellen en versturen van een complete offerte. Hoe meer informatie, hoe beter. Vermeld niet alleen de standaardinformatie, maar maak ook gebruik van een aantal zinnen die specifiek jouw werkzaamheden en expertise omschrijven. Het is als het ware jouw CV voor een nieuwe opdracht.”

Ik kan toch ook gewoon ondernemen zonder telkens een opdrachtovereenkomst af te sluiten?

“Dat kan. Het gaat erom hoeveel risico’s je wilt lopen bij het ondernemen. Dergelijke risico’s zijn het niet betalen van de factuur, schadeclaims en het niet verzekerd zijn. Heb je dit niet middels een opdrachtovereenkomst geregeld, dan sta je uiteindelijk minder sterk in de afwikkeling ervan. En dat kan het vertrouwen uiteindelijk schaden.”

Is het lonend om ook algemene voorwaarden te gebruiken bij zo’n overeenkomst?

“Algemene voorwaarden omvatten de afspraken op zwart-wit die betrekking hebben op de uiteindelijke samenwerking. Denk aan leveringsvoorwaarden, afspraken bij ziekte of als facturen te laat betaald worden. De algemene voorwaarden kunnen per opdracht verschillen, maar juist ook gebruikt worden voor langere tijd. Je staat als ondernemer sterker in de schoenen als je hiervan gebruik maakt omdat je laat zien waarvoor je staat. Het voegt een stukje professionaliteit toe aan jouw onderneming.”

Is de wet DBA nog wel van belang?

“Honderd procent. Wat veel ondernemers niet weten, of stiekem niet willen weten, is dat de Belastingdienst actiever optreedt tegen verkapte dienstverbanden. De strijd tegen schijnzelfstandigheid neemt de overheid ook steeds serieuzer. Alhoewel de communicatie over deze wet nog een stuk beter kan, is hij wel gewoon in werking. Daarom adviseer ik dat ondernemers de samenwerking goed borgen met een opdrachtovereenkomst. Laat zien dat je écht ondernemer bent!”

Hoe groot is de kans dat de Belastingdienst mijn onderneming onder de loep neemt?

“Er zijn momenteel branchegerichte steekproeven in omloop waarbij de opdrachtgever kans heeft om in een controle te belanden. Maar ook individuele ondernemers worden gerichter bekeken. De Belastingdienst doet dit meestal met behulp van een boekenonderzoek. Ze controleren de werkelijke situatie en vergelijken deze met hoe de ondernemer en opdrachtgever op papier de samenwerking aan willen gaan.”

Wat zijn de consequenties als in de praktijk blijkt dat ik werk in “verkapt dienstverband” en niet als zelfstandig ondernemer?

“Dit kan verschillen per onderneming of per situatie. Wat ik in de praktijk al heb gezien zijn onder andere de volgende zaken:

  • Het vervallen van allerlei aftrekposten voor ondernemers;
  • Naheffingen loonbelasting en premies volksverzekering voor de opdrachtgever;
  • Wanneer de Belastingdienst twijfelt aan de arbeidsrelatie gaat zij de bedrijfsvereniging hierin ook betrekken, wat betekent behalve naheffingen van de belastingdienst ook naheffingen van de bedrijfsvereniging;
  • Bijkomende boetes als kwaadwillendheid vermoed wordt.

Al met al geen leuke gevolgen voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever. En een mooie deuk in het imago van het betreffende bedrijf.”

Zorg ook dat uw ondernemersstatus goed geborgd is door goede offertes, contracten en facturen te maken en te beheren. HelloProfs biedt hiervoor alle tools die u nodig heeft. Kijk voor alle mogelijkheden op de website en neem contact op voor meer informatie.

Registreren kan gratis én vrijblijvend hier