7 Vragen én antwoorden over het ondernemen deel 2

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u met veel ondernemersvragen zit. Zaken als offertes, opdrachtovereenkomsten en facturen kunnen vragen oproepen. Wij hebben er een aantal verzameld en gesteld aan Gert Jan Op ‘t Landt. Hij is ondernemer in hart en nieren, en heeft zelf veel ervaring in het fiscaal-juridisch aspect van het ondernemen. Dit maal staat de opdrachtgever centraal.
"Laat de indruk achter dat jouw bedrijf professioneel is en zo ook handelt."
Gert Jan Op ‘t Landt, ondernemer
Hoe weet ik zeker dat ik te maken heb met een professionele zzp’er?
“Vraag jezelf onder andere het volgende af: heeft de opdrachtnemer zijn diploma’s op orde? Maakt de opdrachtnemer gebruik van algemene voorwaarden? Heb ik een goed uitziende offerte ontvangen waarin alles staat wat ik nodig heb om te beoordelen? Het gaat met name om de vraag of de opdrachtnemer er alles aan doet om jou op professionele wijze te overtuigen.”
Hoe vergroot ik de kans dat mijn opdrachten snel kunnen worden ingevuld?

“Wat heel belangrijk is, is dat de opdrachtvraag zo compleet mogelijk wordt beschreven. Gebruik hiervoor de juiste werkwoorden en zorg voor een professionele uitstraling. Wees ook volledig met de informatie. Vermeld vooral wat het de opdrachtgever oplevert, maar juist ook welke vaardigheden er gevraagd wordt. Je wilt namelijk onduidelijkheden op een later tijdstip voorkomen.”

Wie is precies verantwoordelijk voor het maken van een opdrachtovereenkomst?

“De opdrachtnemer zorgt voor de opdrachtovereenkomst. Wanneer hij dit niet in orde maakt, dan bestaat de kans dat de opdracht niet als opdrachtovereenkomst wordt gezien. De opdrachtnemer dient namelijk de regie in eigen handen te hebben als er een opdracht wordt aangenomen. Er mag geen gezag bestaan tussen opdrachtgever en zzp’er, laat dat duidelijk zijn.”

Is het lonend om ook algemene voorwaarden te gebruiken bij zo’n overeenkomst?

“De opdrachtgever zal zich moeten focussen op de juiste inkoopvoorwaarden die gelden voor de opdracht. Hierdoor is de opdracht voorzien van de juiste juridische handvatten.”

Geldt de wet DBA ook voor bedrijven die zo nu en dan een zzp’er willen inhuren?

“Jazeker. De wet DBA is gericht op een juiste arbeidsverhouding los van het aantal opdrachtnemers die worden ingehuurd. Daarnaast handhaaft de Belastingdienst steeds vaker deze wet. In het nieuws is steeds vaker te lezen dat bedrijven op de vingers getikt worden als overtreding vermoed wordt.”

Hoe voorkom ik dat de Belastingdienst mijn bedrijf een ongewenst bezoekje brengt?

“Het is ten eerste raadzaam om de samenwerking met zzp’ers van tevoren zo goed mogelijk te borgen in een opdrachtovereenkomst. Maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er een inspectie ter plekke plaatsvindt. In dat geval moet je de Belastingdienst van de juiste informatie voorzien. Laat de indruk achter dat jouw bedrijf professioneel is en zo ook handelt.”

Wie is aansprakelijk als blijkt dat de samenwerking met de zzp’er in de praktijk beschouwd wordt als “verkapt dienstverband”?

“Zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer zijn aansprakelijk voor een verkeerd ingerichte arbeidsverhouding. Voor beide partijen kunnen dus vervelende consequenties volgen.”

Zorg ook dat uw ondernemersstatus goed geborgd is door goede offertes, contracten en facturen te maken en te beheren. HelloProfs biedt hiervoor alle tools die u nodig heeft. Kijk voor alle mogelijkheden op de website en neem contact op voor meer informatie.

Registreren kan gratis én vrijblijvend hier